strona główna - Gruszki zapiekane z boczkiem

Gruszki zapiekane z boczkiem

wstecz

 

Gruszki doprawione cytryną, tymiankiem i szczyptą imbiru, zapiekane z cienkimi plastrami boczku to połączenie idealne
Takie gruszki mogą pełnić funkcję przystawki zarówno na ciepło jak i na zimno.
Warto piec je tuż przed przybyciem gości, wówczas dom wypełni się smakowitym zapachem

Składniki:
• 2 gruszki
• 8 plasterków boczku
• szczypta tymianku
• szczypta imbiru
• sok z połówki cytryny
• ewentualnie 20 dkg sera rokpol

Gruszki myjemy i obieramy, kroimy na cztery części i usuwamy środek, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy tymiankiem i imbirem.
Następnie każdy kawałek gruszki owijamy plasterkami boczku /jeżeli boczek nie chce się trzymać użyj wykałaczek/.

Zapiekamy w piekarniku ok 20 min w 180 stopniach. Podawać na zimno lub zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków polecamy na ostatnie dwie minuty pieczenia położyć na gruszki słupki sera rokpol.

Gdy się rozpuści i zacznie doprawdy mocno pachnieć, wyjmujemy potrawę z piekarnika i od razu podajemy.

Dla podkreślenia smaku możemy polać sosem balsamicznym.

                                                                                             SMACZNEGO!

wstecz